به گزارش شهرآرانیوز، بیماریهای صعبالعلاج و به خصوص سرطان با شیوع بیش از پیش را شاید بتوان کابوس قرن نامید؛ زادوولد بیحسابوکتاب تعدادی سلول در هر بخش بدن که آرام و قرار را از انسان میگیرد و مواجهه با آن هم، به لحاظ روحی کار آسانی نیست. حالا اگر این درد و رنج جسم و درگیرشدن روح را بگذارید کنار هزینههای کمرشکن این بیماری، واژه طاقتفرسا هم برایش کم است. خانوادههایی هستند که برای تأمین هزینههای درمان عزیزشان و چند سال عمر بیشتر و حتی چند ماه بیشتر با هم بودن، چوب حراج بر هر چه دارند و ندارند میزنند؛ اگرچه دولت در سالهای اخیر چتر حمایتهایش را بر سر بیماران صعبالعلاج و مبتلایان به سرطان گستردهتر کرده، اما اعداد و ارقام ورای این حرفهاست و میطلبد خیران به میان این گود بیایند.
گاهی، اما دست خدا از آستین انسانهای نیکوکار درمیآید و برای کمک، به سمت افراد دراز میشود و اگر بخواهم مقدمه را کوتاه کنم و به سراغ اصل مطلب بروم، باید از دیدار با دکتر هادی بیژننژاد و تیم متخصص او در «مکسا» بگویم.
دکتر هادی بیژننژاد صحبتش را اینطور آغاز میکند: مکسا به عنوان اولین مؤسسه نیکوکاری در ایران بدون دریافت هیچ وجهی از بیماران و خانوادههای آنها مراقبتهای حمایتی و تسکینی شامل خدمات پزشکی، پرستاری، مراقبت معنوی و روانشناسی را ارائه میکند.
او درباره داستان تولد مکسا میگوید: صاحب یک گروه صنعتی معروف در سال ۸۸ و در پی ابتلا به سرطان و سفر به کشور ایتالیا برای درمان، با مفهوم طب تسکینی آشنا شده بود و با دعوت از متخصصانی از کشورهای فرانسه، انگلیس و ایتالیا این طب را در ایران بومیسازی و نخستین مؤسسه را در اصفهان تأسیس کرد.
آنطورکه دکتر بیژننژاد میگوید این سرمایهدار ۹۴ درصد از سود درآمد مجموعه خود را وقف کار خیر میکند که موضوع حمایت از بیماران صعبالعلاج و سرطان یکی از این موارد است.
او در ادامه میگوید: حدود ۶ تا ۷ سال قبل، وزارت بهداشت دوره طب تسکینی را به صورت آموزش کوتاهمدت برگزار کرد و در کل کشور فراخوان داد که پزشکان عمومی و متخصص میتوانستند در این دوره شرکت کنند.
این روش هنوز برایم خیلی مفهوم نیست. دکتر بیژننژاد توضیح میدهد: در این روش اعتقاد بر این است که اگر ما نمیتوانیم به درمان قطعی بیمار کمک کنیم، پس باید با شیوههای مختلف، کیفیت زندگی را برایش عوض کنیم تا رنج کمتری را متحمل شود.
او ادامه میدهد: یکی از عوارض سرطان درد است که متخصصان به صورت علمی و اساسی ورود پیدا نمیکنند و مخدر تجویز میشود و این تجویز خیلی به صورت تنظیمشده نیست. برخی بیماران به ما میگویند از درد زمین را چنگ میزنند. نیاز نیست این درد به بیمار تحمیل شود در حالی که پزشکان ما آموزش دیدهاند تا این درد را کاهش دهند. در واقع ما عوارض بیماری سرطان و درمانهای این بیماری را مدیریت و کنترل میکنیم؛ عوارضی مانند دردهای جسمی، مشکلات گوارشی، زخم بستر و مشکلات روح و روان.
به گفته دکتر بیژننژاد، مؤسسه مکسا این بسته خدمتی دهگانه (مواردی مانند خدمات پزشکی، روانشناسی، پرستاری، مددکاری، توانبخشی، تغذیه، تجهیزات و پاسخگویی ۲۴ساعته تلفنی) را برای بیماران بهصورت رایگان ارائه میدهد و حتی اگر یک بیمار نیمهشب یا روز تعطیل تماس بگیرد و نیاز به پزشک داشته باشد، پزشک به منزل اعزام میشود. همه این خدمات بدون رابطه مالی با بیمار است.
مراقبت در منزل، مرکز تماس ۲۴ساعته، مشاوره ژنتیک و کمک به خانواده بیماران در دوراهیهای سخت و مهم تصمیمگیری در مسیر درمان، همچنین «لنف ادم» برای بیمارانی که بعد از جراحی دچار تجمع دردناک مایع لنفی میشوند، بخش دیگری از خدمات مکسا است. این مؤسسه تاکنون در شهرهای تهران، مشهد، قم، کاشان اصفهان، کرمان و اهواز شعب خود را گسترش داده است.
وقتی از وی درباره چگونگی آشنایی بیماران با این مؤسسه میپرسم، عنوان میکند: در شهر مشهد، در بیمارستانهای امید، امامرضا(ع) و ناظران دفتر داریم و با انکولوژیستها (متخصصان سرطان) در ارتباط هستیم. بهطورکلی هر فردی که با مدارک مستند ابتلا به سرطان به ما مراجعه کند و به هرکدام از خدمات ما نیاز داشته باشد، آن خدمات را دریافت میکند.
مؤسسه نیکوکاری کنترل سرطان ایرانیان مکسا همه این مراقبتها را رایگان و بدون درنظرگرفتن سن، جنس، ملیت، ثروت و مذهب ارائه میدهد.
دکتر بیژننژاد میگوید: تعداد بیمارانی که طی سهسالونیم فعالیت در شعبه مشهد پذیرش کردهایم، بیش از سه هزار نفر بودهاند که در حال حاضر ۲۵۰۰ نفر در قید حیات هستند.
وی اضافه میکند: کمکهای خیران را به سمت خرید تجهیزات جهت میدهیم و زمانی که افراد مراجعه میکنند برای کمک، به آنها میگوییم ما این تجهیزات را نیاز داریم. وقتی تهیه میکنند، به نام خودشان پلاک زده میشود و اینجا در اختیار بیماران قرار داده میشود.
مدیر شعبه مشهد مکسا در پاسخ به سؤال شهرآرانیوز در خصوص رابطه مالی مؤسسه با پرسنل میگوید: به کادری که در مشهد همکاری میکنند، یک هزینه عرفی که از بخش خصوصی کمتر و از بخش دولتی بیشتر است، پرداخت میشود؛ در حال حاضر مجموعاً حدود ۳۰ نفر با ما همکاری دارند.
دکتر مریمسادات شایستهخو، مسئول واحد پزشکی شعبه مشهد نیز میگوید: زمانی که بیمار به ما مراجعه میکند بر اساس شرححالی که دارد و تشخیصی که برای او داده میشود، یک بسته خدمتی منظم ماهانه برایش در نظر گرفته میشود و بر حسب نیاز، تقویم درمانی او تنظیم و پزشک و پرستار و روانشناس به منزل اعزام میشوند. اگر در بین این زمان یکماهه نیز بیمار تماس بگیرد و نیاز به خدمات داشته باشد، این کار برای وی انجام میشود.
او ادامه میدهد: واحد مددکاری به صورت نقدی کمک نمیکند، اما با چند داروخانه صحبت کردهایم که روی فاکتور داروها برای بیماران تحت پوشش ما تخفیف داده شود و هزینه را ما پرداخت میکنیم. برای بحث آزمایشگاه نیز تا ۳۰ درصد هزینه را ما برای بیمار پرداخت میکنیم.
به گفته دکتر شایستهخو، گاهی اوقات کمکهای معیشتی هم در قالب نذر مردم به بیماران نیازمند تحت پوشش ارائه میشود؛ یکی از خدماتی که برای بیماران ارائه میشود مربوط به پانسمان زخم بستر است که هزینهاش برای بیماران حدود ۷۵۰ هزار تومان است، ولی پرستاران ما این خدمت را به صورت کاملاً رایگان انجام میدهند.